Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalabalik i Köpenhamn

/
  • Kravaller. Mycket tyder på att kommunen kunde ha undvikit kalabaliken om de ansvariga agerat smidigare.

Annons

Anarkister och ungsyndikalister omnämner numera sig själva som "autonoma". Vilket ska uttydas som att de självständigt praktiserar "direkt aktion" utan anknytning till någon moderorganisation. Vilket den seriösa, syndikalistiska fackföreningsorganisationen SAC säkert är mycket tacksam för.

"Direkt aktion" heter med fascistisk terminologi "handlingens propaganda". På den andra, politiska ytterkanten _ dvs "höger om höger" _ opererar nazistiska och fascistiska sekter, som likaledes kallar sig själva och beter sig som "autonoma".

Internet utgör det optimala mediet, när extremistgäng snabbt ska mobilisera sympatisörer från när och fjärran till allsköns häftiga aktiviteter. Webbsidorna bistår även med goda _ eller rättare sagt elakartade _ råd om rätt utrustning för effektiv skadegörelse och konfrontation med polisen. Säkerhetstjänsten i alla länder bevakar naturligtvis gruppernas hemsidor. Att juridiskt komma åt våldssugna rörelser är emellertid svårt, när inga formellt organisationsansvariga framträder. Endast enskilda, överbevisade våldsverkare kan dömas och straffas. Sällan spindlarna i näten.

Upplopp, skadegörelse och våld mot ordningsmakten tolereras inte i något samhälle. Detta är en självklarhet. Om det väl kommer till våldsamt upplopp måste polisen alltid ha resurser att bemästra situationen. En annan fråga är vad som kan göras innan kravallen är ett faktum. Det nu aktuella bråket på Nørrebro i Köpenhamn handlar om ett "ungdomens hus". Ungefär som i fallet med det röda bostadskollektivet Mullvaden på Söder i Stockholm på 70-talet utmynnade det hela i våldsaktioner. I båda fallen hade kommunen sannolikt kunnat hantera ärendena smidigare. För över 20 år sedan överlämnades den omstridda fastigheten i Köpenhamn till en grupp anarkistiska husockupanter, som därefter huserat där. För åtta år sedan sålde kommunen stället till en religiös rörelse, men anarkisterna vägrade att flytta ut. Rimligtvis kunde kommunen istället ha anvisat någon annan fastighet till den religiösa rörelsen och låtit anarkisterna bo kvar.

Utan mobiliseringsfrågor _ det må vara huset i Nørrebro eller EU-toppmötet i Göteborg _ förmår ytterkanternas aktivistgrupper ingenting i politiken. I Göteborgsfallet var det naturligtvis helt otänkbart att ställa in EU-toppmötet av hänsyn till ultravänsterns känslor. En politisk minoritet kan inte få diktera landets politik. Ibland blir därför konfrontation ofrånkomlig. Icke under några omständigheter kunde demonstranterna ha tillåtits bryta in och stoppa det pågående EU-toppmötet. Med facit i hand vet vi att åtskilliga moment i Göteborgsfallet sannolikt kunde ha hanterats bättre från polisens sida. Därav tar ordningsmakten förhoppningsvis taktisk lärdom inför likartade framtida situationer.

Vad beträffar fastigheten på Nørrebo däremot, förefaller en smidigare behandling av ett i grunden tämligen trivialt ärende, ha varit fullt möjlig på ett tidigt stadium. Samhället ska inte onödigtvis förse ettriga aktivistgrupper med prima mobiliseringsfrågor. Särskilt inte i Internets tidevarv

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons