Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vill ha svar" får svar om omsorgen

Annons

Svar till "Vårdbiträde", den 20 juni

Jag läste insändaren med rubriken "Vill ha svar". I insändaren fanns frågor som jag ska försöka besvara. Jag vill säga att jag uppskattar engagerade medarbetare och hoppas mycket på den dialog nämnden avser föra med alla på vård och omsorgsförvaltningen både anställda och brukare.

1. Är det bara vi på golvet som ska spara?

Svar:

Nej, så är det inte. Varje ny tjänstetillsättning i administration och arbetsledning kommer att granskas av nämnden. Vi kommer bara i undantagsfall att återbesätta fasta tjänster med fast personal. Varför? För att vi planerar en organisationsöversyn och då vill vi ha så fria händer som möjligt. Översynen görs för att få en så effektiv organisation som möjligt.

2. Hur drabbar besparingarna dig och dina arbetskamrater?

Svar:

Som politiker är jag inte anställd i förvaltningen och jag har inte några arbetskamrater där. Kanske du menar de politiker som sitter i nämnden? När verksamheten drabbas så drabbas vi politiker. I kommunen har vi en viss summa pengar per år att lägga på verksamheten. De pengar som finns ska fördelas till de olika nämnder som vi har att sköta. Vård- och omsorgsnämnden tillsammans med social- och utbildningsnämnden är de nämnder som får den största tilldelningen av kommunens medel. Det här är de verksamheter som vi socialdemokrater anser har högsta prioritet. Det finns två sätt att öka inkomsterna:

* Genom att flera bosätter sig i kommunen och betalar skatt här.

* Genom att höja skatten för dem som bor här.

Om inget av alternativen är möjligt så återstår att rätta munnen efter matsäcken. Vi sparar på sådant som inte står i lagen att vi måste ha. Naturligtvis försöker vi att drabba våra brukare så lite som möjligt. Vi har svåra övervägande att göra varje gång ett beslut om besparing måste fattas. Det är omöjligt att ta bort så mycket pengar som vi gjort utan att någon märker det. Om det fanns pengar att rekvirera skulle politikeruppdraget vara enkelt. Som socialdemokrat har jag som uppgift att se till att de sämst lottade inte drabbas. Min och mina partikamraters ambition i nämndarbetet är hög.

3. Hur kunde det bli så här?

Svar:

Ökat vårdbehov, EUs arbetstidsregler, Kommunals välförtjänta lönelyft. Det finns säkert ytterligare orsaker som spelat in, men de uppräknade kräver mycket pengar och har definitivt påverkat vårt resultat i negativ riktning.

Som du ser tar jag mig tid med dina frågor och tycker att de är viktiga. Att ni ute i verksamheten bryr er är viktigt för omsorgen i kommunen.

BRITT MARINDER

är socialdemokratisk ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons