Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken kriminalitet vill (m) bekämpa?

Annons

En känd moderat profil från Dalarna har upprepade gånger på denna sida ropat på fler poliser och hårdare straff. Han brukar påstå att han gör det därför att han är så mån om att bekämpa kriminaliteten. Men vid närmare eftertanke kan man verkligen fråga sig vilken sorts kriminalitet moderaterna vill bekämpa.

Förra året fick ägarna till de 30 största företagen i Sverige över 200 miljarder kronor i vinst. Det är pengar som kunde ha använts för att skapa fler riktiga jobb. De hade behövts för att rusta upp den sargade offentliga sektorn, men nu spelas pengarna istället bort på börsen. Det är ingenting annat än en ren och skär stöld från svenska folket, men den stölden struntar moderaterna i. De vill nämligen göra det ännu lättare för aktieägarna att ta ut miljardvinster på arbetarnas bekostnad.

Sänkta skatter för de rika, ökade klyftor och en omfördelning från vanligt folk till överklassens fickor. Detta är grundbulten i högerpolitiken.

Större fallskärmar åt Percy och hans kompisar, sänkta skatter för champagnepimplarna i de flotta limousinerna och lyxigare lustyachter i skärgården för överklassens semestrar.

Detta kalas bekostar man genom att skära ner på välfärden och höja arbetslösheten. När många slåss om jobben blir det nämligen lätt att pressa ned löner och anställningsvillkor. Det här leder till mer stress och förslitning, lägre löner och sämre trygghet på jobbet.

Är det så underligt att vissa människor blir så desperata att de rånar varandra i ett samhälle där klyftorna och utslagningen ökar, där arbetslösheten tar ifrån människor deras värde och där maktlösheten och passiviteten breder ut sig mer och mer för varje dag som går?

Moderaternas prat om trygghet är inget annat än just bara prat. Det handlar om trygghet för den som har det gott ställt, inte för någon annan.

Så länge de inte vill göra något åt det kapitalistiska systemet, som bygger på att några få kan leva gott på folkflertalets slit, förblir de fina fraserna om rättvisa bara tomma ord och hyckleri.

När de rikas företrädare säger sig vilja bekämpa kriminaliteten är det bäst för dig själv om du har det gamla talesättet i åtanke: "Små tjuvar hänger man, stora tjuvar lyfter man på hatten och bugar för."

FREDRIK HALLOR

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons