Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt att ifrågasätta grunden för de bokstavstroende

Annons

Svar till: Daniel M

Först och främst, DM, har jag inte "beklagat" mig över att Alf Svensson vill föra in "skapelseberättelsen i religionsundervisningen". Hör den hemma någonstans bör det väl vara där. Jag reagerade mot att han vill se den i biologiundervisningen som en slags balans mot evolutionsläran.

När jag framhåller att det finns två skapelseberättelser, säger DM att den andra berättelsen inte talar om när och i vilken ordning, utan hur skapelsen gick till. Låt mig då citera 4:e versen i 2:a kapitlet.

"Detta är berättelsen om den ordning i vilket allt blev till"...och så vidare. Man kan konstatera att ordningen bland annat är den, att i första berättelsen skulle människan ha skapats sist, medan i den andra först. Det skulle bli för långt att gå vidare i inkonsekvenserna, men varför inte rekommendera den fåvitske vad kyrkofadern Augustinus en gång tyckte sig höra: "Tag och läs"!

Annars vore det gott för mig att från DM få en rimlig förklaring till att vår planet i första berättelsen är tillfinnandes redan den första dagen, när alla himlakropparna skapades först den fjärde dagen. Kan jag dessutom få klarhet i vad det var för ljus som skapades den första dagen, när alla lysande himlakroppar danades först den fjärde.

De bokstavstroende fundamentalisternas illgärningar i miljoner människoliv står inte de politiska miljonoffren långt efter. Det är därför viktigt att ifrågasätta den grund de ofta bygger sina övertygelser på.

KNUT OTTOSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons