Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi säger nej till krig i Irak

Annons

Saddam Hussein har varit Iraks envåldshärskare sedan 1979. Under de gångna 23 åren har hundratusentals irakier fängslats, torterats och mördats av hans brutala regim. Saddam Hussein har också startat två blodiga krig med förödande konsekvenser för den irakiska civilbefolkningen.

Som en följd av Iraks invasion av Kuwait, 1990, införde FN:s säkerhetsråd omfattande ekonomiska sanktioner mot Irak. Dessa sanktioner som varar än i dag har drabbat den irakiska befolkningen mycket hårt. Hundratusentals irakiska barn beräknas ha dött på grund av sanktionerna.

1991 attackerade USA tillsammans med trettio andra länder Irak i syfte att befria Kuwait från den irakiske diktatorn. Cirka två hundratusen irakier omkom under kriget och landets infrastruktur förstördes helt och hållet.

Ett nytt krig mot Irak vore ett nytt förödande slag mot den irakiska civilbefolkningen, dessutom kan krig inte skapa demokrati. Krig skapar kaos och hotar stabiliteten i mellanösten och påverkar freden i hela världen. Det är FN och inte USA som måste stå för världsordningen.

Låt FN lösa den irakiska frågan med fredliga medel. Vi betonar nödvändigheten av att respektera folkrätten, FN:s stadga och resolutioner och emot en ensidig handling.

Vi i Sverige bör verka för ett fritt, demokratiskt och självständigt Irak. Därför säger vi ja till fred och demokrati och nej till krig och diktatur.

SOCIALDEMOKRATERNA - FALUN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons