Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi blir starkare i en lågkonjunktur med Euron

Annons

När jag är ute på debatter kommer ofta frågan upp om hur ska vi klara en lågkonjunktur om vi är med i EMU? För visst klarade vi den senaste lågkonjunkturen med hjälp av att kronan försvagades?

Nej så var det inte är mitt svar. I stället var det en kombination av reformer - till exempel sänkta skatter för låg- och medelinkomsttagare och maxtaxa på dagis - som tillsammans med en försvagad krona som gjorde att vi klarade den internationella nedgången i konjunkturen 2001 och 2002 relativt bra.

Hade vi varit med i eurosamarbetet hade vår ekonomi i stället för en kronförsvagning stimulerats av en lägre ränta. Europeiska centralbanken sänkte euroländernas ränta i flera steg under år 2001 och höjde den inte under år 2002 som den svenska riksbanken gjorde. (Euroländernas ränta har legat cirka en procent under riksbanken under det senaste året).

Samtidigt ska man minnas att alla i Sverige blir fattigare av en svagare kronkurs.

Inflation drabbar alltid de som lever på sin lön allra hårdast. De med förmögenhet kan i stället tjäna pengar på pengar genom att spekulera mot kronan. Därför är en svag krona ett både kortsiktigt och orättvist sätt att möta en kris.

Sverige ska konkurrera med kunskap och uppfinningsrikedom - inte med hjälp av en försvagad krona och urholkad köpkraft.

Frågan bör ställas: Hur påverkas svensk ekonomi av ett utanförskap nu när euroländernas samarbete utvecklas?

I stället för att låta marknaden reglera valutans värde och bestämma över vår köpkraft är det min mening att vi skall stärka den politiska kraften för att utveckla vår välfärd.

Det gör vi bäst genom att tillhöra euroområdet som med sin stora valuta inte blir underställd marknadskrafterna.

Då kan vi i den svenska riksdagen ta självständiga finanspolitiska beslut i en riktning mot bättre välfärd och rättvis fördelning.

PER ERIK GRANSTRÖM, DALA (S) FÖR EMU, RIKSDAGSLEDAMOT

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons