Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem kämpar för de äldres rätt?

Annons

I valtider dyker den ene representanten efter den andre upp, som gubben ur lådan, med krav på rättigheter av olika slag. Det är barnens rättigheter, rätten till adoption av barn, asylsökandes, invandrares, bovars och banditers rättigheter och det är familjerättigheter av olika slag. Det senaste jag hörde var, att miljöpartiets språkrör Maria Wetterstand - under kommande mandatperiod - ska kämpa för djurens rättigheter.

Djuren har numera lagstadgade rättigheter, som boende inom äldreomsorgen saknar, till exempel att regelbundet komma ut i friska luften.

Var är de, som kämpar för de äldres rättigheter?

Jag anser, att äldre ska ha rätt till valfrihet!

När pensionsåldern inträder uppträder samhället många gånger som om man blivit barn på nytt. När Du som åldring blir i behov av samhällsservice, förlorar Du allt självbestämmande. Storebror bestämmer!

Jag vill att de äldre genom "äldrepeng" tillförsäkras självbestämmande i servicefrågor, till exempel vilken sorts hjälp jag är mest betjänt av och vem som ska utföra den.

Inom äldreboendet ska jag ha rätt att välja vad jag ska äta, när och var jag vill gå ut, lägga mig respektive gå upp, när det passar mig.

Jag anser att sjukvård på lika villkor inte finns inom äldrevården. Där har man vid sjukdom plötsligt två huvudmän i sjukvården - landsting och kommun. Varför? Vilken valmöjlighet har de äldre i detta avseende?

De äldre behöver som regel ingen förmyndare - inte ens på servicehus. De äldre förstår mer än väl det svenska språket och behöver inget "daltspråk" eller någon som talar över huvudet på henne/honom.

Det erfordras ett nytänkande, när det gäller den växande gruppen av personer 65 år och äldre -

i dag två miljoner.

MAY ÖBERG

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons