Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem gynnas av en omarrondering?

Annons

Under omarronderingen i Björbo har ett flertal markägare avstått mark på grund av höga kostnader för omfattande utbyggnad av vägar plus omarronderingsavgift. Med anledning av finansminister Bosse Ringholms uttalande i en artikel i FK den 1 mars gällande skattesatsen vid omarronderingen i Björbo vill jag framföra följande:

Vid introduktionen av omarronderingen i Björbo sändes ett informationsblad från lantmäteriet till markägarna i vilket uppgavs att skattesatsen på eventuell reavinst för den som avstod mark skulle bli 9 procent. Vid sammanträde den 3 november 1999, upplystes att skatten var höjd till 13,5 procent. I en skrivelse daterad 2002-09-18, när skiftesplanen var fastställd, uppgavs endast fordran för den som avstått mark, ingenting om ytterligare ändrade skatteregler.

Vid slutliga sammanträdet den 27 september meddelade personal från skatteverket att eventuell skatt på avstådd mark skulle bli 27 procent. När berörda markägare protesterade, uppmanades de att yrka att den lägre skattesatsen (13,5 procent) skulle gälla. I annat fall hade både lantmäteriet och skattemyndigheten ersättningsansvar gentemot berörda markägare.

Jag vill varna alla som i framtiden kommer att beröras av omarrondering att ingångna avtal och överenskommelser ej med säkerhet gäller för statliga myndigheter.

LÖFTEN ÄR TIII FÖR ATT BRYTAS

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons