Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem ger Lena jobb?

Annons

Var finns du, arbetsgivare? Stora Enso Grycksbo Bruk är övertygad om att du finns, som önskar anställa en arbetsskadad 34-årig småbarnsmamma med 50 till 75 procents arbetsförmåga, dataadministrativa kunskaper, datakörkort ECDL, men som på grund av arbetsskada i rygg, axlar och nacke måste ha ett omväxlande, delvis rörligt administrativt arbete, utan svåra arbetsställningar eller ensidiga tunga lyft.

Du måste ju finnas, eftersom Grycksbo Bruk, en av Falu kommuns största privata arbetsgivare, valt att avskeda vår medlem Lena, trots att det finns arbetsuppgifter hon kan klara på bruket.

Vid en central förhandling den 8 augusti, hävdade företaget personlig arbetsbrist för henne, och menar att det vore bättre att hon sökte sig en "ny karriär" utanför bruket.

Stora Enso visar genom detta en otrolig cynism, och alla stolta personalpolicys, hälsopolicys och stora ord om socialt ansvarstagande faller platt till marken.

Vad man säger utåt, i de stora debatterna, visar sig i praktisk verklighet vara tomma ord.

Kanske kommer Lenas fall att behandlas i Arbetsdomstolen, kanske får vi rätt där, men skadan är skedd, företaget har visat ett ansikte gentemot Lena, den fackliga organisationen och mot de övriga 500 anställda, som inte bådar gott för framtiden.

Ser man personalen som förbrukningsvaror, som kan anställas, slitas ut och sedan avskedas, går svensk industri en skrämmande utveckling till mötes.

Hur får vi unga att vilja ta ett arbete i processindustrin, när personalen behandlas på detta sätt?

Hur skapas egentligen, en attraktiv arbetsplats?

I varje fall inte genom ett sådant här agerande.

Så, än en gång, var finns du, som kan ge Lena en "ny karriär"?

Hör i så fall av dig till Pappersfacket vid Grycksbo pappersbruk.

STYRELSEN FÖR

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons