Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växtvärk och miljöförstöring (del 1)

Annons

Regeringen Göran Persson har lyckats få de allra flesta av oss svenskar att bara tänka på pengar. Vår regering är inget undantag. Trenden är lika över hela världen. Pengar har ersatt medmänsklighet och vi glömmer framtiden för våra barn.

Arbetarklassen är rädd för att mista jobben och kapitalisterna vill lägga under sig marknadsandelar för att kunna hävda sig emot andra kapitalister. Karl Marx hade rätt. En kapitalists värsta fiende är en annan kapitalist. Vi är fångna i penningens diktatur och har inte möjlighet att ta oss an framtidsfrågorna.

I slutet av augusti började jag med ett jobb hos en ung, energisk bonde i sydligaste Norge. Hans vackra egendom gränsar till början av den säregna Lenefjorden. Denna fjord blir lysande grön på sommaren och är därför ett bekant turistmål.

Jag ska hugga ner samtliga ekar på hans egendom. Ekarna har drabbats av en sjukdom. Denna sjukdom kommer att ta död på alla ekar i hela Sydnorge. Bönderna har inte velat avslöja denna katastrof. De är rädda för ett prisras på ekvirket. Jag förstår dem.

Den norske bonden och jag har gått igenom hela egendomen, som omfattar 110 hektar. Det tog en hel dag i anspråk, så vi hann prata en hel del. Det rör sig om långa, raka ekar som i genomsnitt innehåller två fastkubikmeter. Trots att de är så stora är de bara "medelålders ekar". Det känns nästan som ett helgerån att ta ner dem. De kommer aldrig att få uppleva "pensionsåldern".

BIRGER HANSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons