Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför hjälper inte regeringen Max att sälja fler vegoburgare?

Annons

Kött och Charkföretagen och Arla jublar över regeringens nya mål för livsmedelsstrategin som kom förra veckan. Fokus ligger ensidigt på att öka produktionen. Faktum är att regeringen inte gör någonting alls för att bryta köttnormen medan jorden kokar. Gör om, gör rätt och slå fast målsättningen att minska köttkonsumtionen.

Kött och mjölk är matsektorns stora klimatbovar. Halten av metan i atmosfären stiger kraftigt. Klimatförändringarna accelererar. 2016 var precis som 2015 och 2014 dessförinnan de varmaste åren som uppmätts. Arktis har i vinter varit betydligt varmare än normalt. Just nu håller ett rekordstort isberg på 5000 kvadratkilometer på att lossna.

En vegovåg sköljer in över landet. Max försäljning av vegetariska och veganska burgare har fyrdubblats inom loppet av ett år. Men regeringen väljer att undergräva vegovågen genom att storsatsa på subventioner till kött- och mjölkindustrin, vilket allvarligt skadar klimatet.

Varför hjälper inte regeringen Max att sälja fler vegoburgare? Det kan bäst ske genom att komplettera livsmedelsstrategin med:

* Ett nationellt mål om en halverad köttkonsumtion till 2025.

* En statlig informationskampanj om hur bra det är för klimatet om vi alla äter mer vegetariskt.

* En vegetarisk norm i offentliga kök som sjukhus och skolor.

Jonas Paulsson

Köttfri måndag

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons