Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför fortsätta odla myter om EMU

Annons

En oskuldsfull liten tonåring, troligen tvångsrekryterad av ja-kampanjen, gav mig en liten euro-broschyr i dag. Stackars liten skämdes så men EU-anpassningen har gjort arbetsmarknadens lagar allt omänskligare.

Vad kunde man då läsa i den lilla skriften? Jo att euron skulle ge svenska företag bättre konkurrensförmåga på grund av att valutarisken försvinner.

Det är ju ren lögn. 60 procent av vår export går till länder utanför EMU och för vissa varor så gäller priser i dollar även om man handlar med EMU-länder.

Vi har hört vilka problem skogsindustrin och nu senast Saab har på grund av att dollarn har sjunkit i värde i förhållande till vår krona. Men tänk då om vi hade haft euro.

Dollarn har sjunkit betydligt mer i värde i förhållande till euron. Vi har tur som inte har euron nu. Då hade säkert många svenska företag redan gått i konkurs.

Vidare påstår man att Sverige skulle få samma inflytande som de stora länderna inom EU om vi går med fullt ut i EMU. Även det är ren lögn.

Som ett litet land i EU kommer vi aldrig att få mer inflytande än vi gör oss förtjänta av. Det som räknas inom EU är enbart ekonomisk framgång och den kan vi bara påverka om vi har egen beslutanderätt.

Vi har ju sett hur det gått för Tyskland när de har försökt att lyfta östra Tyskland till samma materiella nivå som väst.

Den ljuva bilden av trygghet och växande välfärd rimmar illa med påståendet att EU växer med tio nya länder redan 2004.

Om ja-kampanjen hade vågat skriva, rösta ja på grund av att du vill offra din trygghet och välfärd till förmån för historiens största utmaning och ekonomiska risktagning, så hade de åtminstone i mina ögon framstått som betydligt ärligare än de gör i denna broschyr.

JAN LINDHOLM, MILJÖPARTIST

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons