Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför anstränga sig för miljövård?

Annons

Som ansvarskännande Falubo cyklar jag till min livsmedelsbutik, jag källsorterar enligt utsända anvisningar, fördelar fönsterkuverten i pappersdel och brännbar del; jag nyper bort häftklammer från papper och så vidare.

Jag cyklar med mina kassar till sorteringsstationer, kan någon gång, då jag besöker den stora stationen på Ingarvet, och ser högarna av icke sorterade kassar, tvivla på vår fönmåga att för framtiden minska belastningen på naturen.

Är mina små steg för en renare värld värda någonting? Falu kommun tillåter så kallad cruising, med veteranbilar utan acceptabel avgasrening under två kvälIar under sommaren, man tillåter utökad servering under idrotts- och nöjesarrangemang; öl och läsk serveras i engångsmuggar av plast, vart går de?

Till brännbart eller hårdplaståtervinning?

Nöjesarrangörer på skidstadion skryter med att de, för ljud och ljus under en konsert förbrukar lika mycket elkraft som ett tjogtal villakvarter en kall vinternatt. Till vilken nytta?

Kritiken mot kommunens renhållningschef, Gunilla Mååg, har varit hård men oberättigad, som tjänsteman har hon följt de lagar och förordningar som ålagts kommunen.

Vi borde alla försöka agera i lagens anda, ej försöka finna fel i hennes strävan. Jag blev dock förvånad när jag hörde deltagarna i Gatukontorets information i Kristinehallen.

Det finns tydligen oöverstigliga svårigheter för många, att källsortera en flaska med body-lotion är nästan omöjligt, att ta sig till sorteringsstationerna utan bil tycks vara otänkbart.

Mina slutsatser är:

1) Vi måste alla känna medansvar för miljön.

2) Sorteringen måste vara lätttillgänglig, det vill säga på de platser vi besöker för att köpa förpackningarna.

3) Återinför papperinsamlingen så att skrymmande buntar inte ska behöva transporteras med bil.

4) Stoppa arrangemang som har negativ miljöpåverkan.

5) Vår gemensamma strävan ska inte vara att samla poäng för att bli utsedd till bästa miljökommun, utan att skapa ett trovärdigt system för att förbättra miljön i kommunen.

SASSA (SOM TILLS VIDARE FORTSÄTTER CYKLA FÖR ATT HÄMTA OCH LÄMNA

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons