Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdjour i Västerdalarna

Annons

Är det bara centerpartiet som tycker att vi ska ha lika villkor i vården i hela Dalarna?

I mars i år lämnade jag in en motion till Landstinget Dalarna om att återinrätta jour dygnet runt i Vansbro och Malungs kommuner samt på Särna vårdcentral. Den har inte tagits upp till behandling, före valet, men jag har talat med både Alf Johansson s, Sören Bertilsson s, samt Lars Ove Hagberg v, om den och alla tre säger att motionen inte kommer att bifallas av dem. De har alla möjliga förklaringar till detta. Bland annat att läkarna på vårdcentralen är för få och inte orkar med det, att det fungerar bra ändå samt att landstinget inte har råd med detta. Jag vill bemöta dessa argument.

För det första; om det beror på att det är svårt att rekrytera läkare till dessa vårdcentraler, blir det ju inte bättre av att ta bort några tjänster. Då behöver man ju inte över huvud taget anstränga sig att rekrytera folk utan vi blir utan jour för all framtid.

För det andra; det fungerar inte bra! Om man behöver tillgång till läkare nattetid ska man åka åtta-tolv mil eller kalla på ambulans. Om man tar en hjärtinfarkt och ambulansen är på väg till lasarettet med ett barn med akut astmaanfall, vad gör man då?

Nu lanserar vänsterpartiet en ny idé om akutjourer vid lasaretten i Dalarna. Där man har närmast till vården redan tidigare och ofta flera vårdcentraler. Om jourverksamhet är viktigt i större orter, hur kan man då mena att på andra orter fungerar det bra utan jour? Är det för att det bor fler väljare på lasarettsorterna?

För det tredje; Fördelningen av landstingets pengar måste ske på lika villkor i hela Dalarna! Vården är en viktig trygghetsfaktor för alla.

I Dalarna är vi överens om att vi vill verka för att fler ska flytta hit. Det gäller också hela Dalarna! Företagare har svårt att rekrytera personal, barnfamiljer och unga pensionärer vågar inte flytta till våra kommuner på grund av avsaknaden av jour dygnet runt. Det har jag flera bekräftelser på.

Jag har för mig att både s och v brukar tala om rättvisa. För vem?

ELISABETH LINDEN BRANDT

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons