Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var finns rättssäkerheten?

Annons

Leksand-Floda Vägars samfällighetsförening beslutade vid årsstämma den 1 mars 2007 att uttaxera vägavgifter för fem år framåt, en totalsumma om 2 204 020 kronor. Enligt uppgift har cirka 750 fakturor skickats ut med högst varierande belopp, alltifrån 30 till 20 770 kronor, kom fastighetsägarna till del den 1 juli utan föregående information. Förutom beslutet om femårsuttaget togs beslut att inte skicka ut påminnelse vid försenad inbetalning utan istället omgående skicka inkassokrav med lagstadgad kravavgift.

Årsstämman som förmodligen inte var särskilt välbesökt, annonserades i två lokala annonsblad. Annonsens innehåll var att ärenden enligt stadgarna skulle behandlas, att utdebitering av huvudvägar och stickvägar skulle beslutas och att alla handlingar fanns tillgängliga hos kassören. Sen har ingen information kommit ut om vad som beslutats och styrelsen kan naturligtvis hävda att samtliga andelsägare borde bevistat stämman.

Vad som starkt måste ifrågasättas är rättssäkerheten för oss andels- och fastighetsägare när en årsstämma med kanske ett fåtal deltagare kan besluta att konfiskera medlemmarnas pengar för fem år framöver och dessutom i beslutet säga "om inga oväntade extra utgifter tillkommer under tidsperioden". Det tycks inte finnas något lagutrymme som förhindrar en samfällighet att ta ut orimliga avgifter av medlemmarna. Nu är vi över hundra fastighetsägare som i skrivelse begärt att extra stämma ska utlysas för omprövning av årsstämmans beslut. Vår förhoppning är att så sker.

Ann-Gret Olsson

fastighets- och andelsägare

i Leksand-Floda vägars

samfällighetsförening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons