Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var finns jobben, Per Erik?

Annons

Per Erik Granström riskerar att få ett tufft jobb efter EMU-valet i händelse av en ja-seger.

Då måste han fram med bevis och räkna hem alla de 7 400 nya jobb i Dalarna som han (i NLT 28/5) påstår att ett EMU-medlemskap kommer att leda till. Dessa nya jobb ska, enligt Granström (NLT 8/7), tillskapas om Sverige sänker räntan till EU-nivå.

De flesta känner säkert till sambandet mellan räntenivå och sysselsättningsgrad. Att Sverige kan hålla sig med en lite högre ränta än EMU-länderna beror på att vi har högre sysselsättning än exempelvis Tyskland. Skulle vi däremot drabbas av lika hög arbetslöshet som Tyskland kommer riksbanken att sänka den svenska räntan men det är väl inte den utvecklingen som Granström önskar?

Det är Sveriges riksbank som beslutar om den svenska räntenivån. Den beslutanderätten vill Granström överföra till Europeiska Centralbanken. För min del har jag större tilltro till Sveriges riksbank när det gäller omsorgen om den svenska ekonomin.

7 400 nya jobb är naturligtvis lockande valfläsk. Men nog krävs det lite mer precisering av var jobben ska uppstå.

De nya jobben ska ju tillskapas i konkurrens med Polen, Estland och andra långlöneländer inom EU.

En lång rad framstående nationalekonomer varnar för allvarliga störningar av vår exportberoende svenska ekonomi om man fixerar valuta- och räntenivå. Till och med EMU-anhängarnas främste expert och guru, professorn och nationalekonomen Lars Calmfors, har dragit öronen åt sig och varnar för hög arbetslöshet vid en svensk EMU-anslutning.

Om Per Erik Granström vill kunna se sina väljare i ögonen också efter en eventuell ja-seger vore det kanske lämpligt med en precisering redan nu av de rundhänta löftena om 7 400 nya jobb till Dalarna.

OLOF MATTSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons