Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våld kan förklaras men aldrig försvaras

Annons

Det största problemet i Borlänge är en ökade ungdomskriminalitet. Många ropar på fler poliser och hårdare straff. Men kommer vi åt orsaken till kriminaliteten med dessa åtgärder?

Det känns som när man tar en huvudvärkstablett. Jag tar bort symptomen, men inte orsaken till värken.

Varje människa har sin egen bild av hur verkligheten ser ut. Den bilden formar vi under uppväxten för att fastställa i tonåren.

Ungdomar en tendens att måla världen i svart eller vitt, vi som blivit lite äldre har undan för undan tvingats revidera vår världsbild. Men innan dess kämpar vi hårt för att få vår bild att stämma med det vi upplever i livet.

Därför kan vi ibland bli väldigt aggressiva mot dem som visar oss att vår bild inte stämmer. Vad vi då inte inser är att dessa människor talar utifrån sina erfarenheter och att de endast ger oss en bild av hur de ser på världen att "smaka på".

Det är helt och hållet upp till mig om jag vill "tugga och svälja" eller "spotta ut" det jag hör.

Jag bjuder här på min bild av hur kriminaliteten fungerar:

Ett av de största misstag jag gjort är att jag har trott att andra människor tänker som jag. Det har visat sig att så inte är fallet. När jag insett detta har jag så småningom tyckt mig skönja ett mönster hos de ungdomar som bryter mot de regler som finns.

De anser sig inte ansvariga för att de gjorde som de gjorde. Det är alltid någon annan eller någon omständighet som har tvingat dem och därför kan de inte lastas för sina handlingar:

- Han gjorde, och då måste jag försvara mig! (Det var hans fel att jag måste slå honom)

- Jag var full så jag visste inte vad jag gjorde! (Spritens fel)

- Han visade mig inte respekt! (Det var hans fel att jag måste tilltvinga mig den.)

- Hon var klädd i kortkort! (Det var hennes fel att jag våldtog henne.)

- Jag hade mina order! (Judeutrotningen under 2:a världskriget.)

I vissa kulturer finns en hårddragning av detta tänkande. Kvinnorna bär heltäckande kläder för att inte fresta männen. Kvinnorna får inte se en man i ögonen, det räknas som en invit.

Skulle en kvinna visa någon otillåten del av sin kropp eller se en man i ögonen är det hennes fel om han våldtar henne, eftersom en man inte kan styra sina lustar.

Skulle en man bli frestad av en kvinna utan att hon visat något otillåtet är det ändå hennes fel, eftersom hon måste ha frestat honom på något vis.

Här i Sverige finner vi också detta tänkande. Till och med i domstolarna, och då framförallt i våldtåktsmål. (Katarina Wennstam: Flickan och skulden)

Vad man inte beaktar i detta tänkande är att dessa män lägger makten över sitt agerande hos någon utanför sig själv (kvinnan). De blir offer.

De kan därför inte heller lyssna på kvinnors, eller andra mäns, synpunkter eftersom de tror sig vara tvingade att agera i enlighet därmed. Därför anser de sig ofta provocerade att slå enbart på grund av att den andra personen uttrycker en annan vilja.

Tanken att mina handlingar är avhängiga vad någon annan säger eller gör blir alltmer utbredd. Jag tror detta tänkande är den största anledningen till att människor ger sig själva tillåtelse att skada andra.

Min förhoppning är att man i Borlänge startar ett projekt där man aktivt arbetar med att ge barn och ungdomar insikten att det alltid är de själva som väljer, och att de alltid är ansvariga för hur de väljer att agera.

INGA BERGMAN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons