Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägtrafikinspektionen

Annons

svarar Christer Widén.

I en debattartikel i denna tidning presenterar förre gatudirektören i Falun, Christer Widén en lösning på trafiksäkerhetsproblemen utmed riksväg 71 mellan Djurås och Sälen.

Enligt Widén skulle ett stort antal olyckor undvikas om trafiken också hänvisades till dalafjällen från Mälardalen via Falun och Rättvik.

Widén efterlyser Vägtrafikinspektionens inställning i den här frågan.

Låt mig först och främst klargöra att Vägtrafikinspektionen i sin uppgift enbart ser till trafiksäkerhetseffekterna av olika åtgärder.

Vi har inte till uppgift att gå in och ta över uppgifter, som ligger på dem, som är ansvariga för olika delar i vägtransportsystemet. Däremot ska vi följa upp vad som sker och på vilket sätt olika ansvariga arbetar, så att trafiksäkerhetsfrågorna får ett stort genomslag i deras verksamhet.

Rent principiellt låter det ju bestickande att som Widén föreslår minska olyckorna på en väg genom att flytta trafiken till en annan. Den fråga man då måste ställa sig är vad som händer på den eller de vägarna som får mera trafik.

Finns det risk för att olyckorna ökar där i stället?

Det är ju inte helt osannolikt om man inte förbättrar väg nummer två.

Generellt är det Vägtrafikinspektionens uppfattning att vägarnas trafiksäkerhetsstandard måste vara en viktig utgångspunkt för vilken väg som en trafikant ska rekommenderas att välja till ett visst resmål.

I det aktuella fallet handlar det om vägar, som i flera avseenden behöver förbättras. Det intressanta är inte att som Widén ensidigt ser vad som händer på väg 71 utan i stället fråga sig vad som händer på alla de aktuella vägarna.

Enligt den information, som jag har, gör Vägverket och dess Region Mitt en sådan analys.

Jag ser därför inget skäl till att Vägtrafikinspektionen i nuläget ska engagera sig i hur Vägverket löser den här frågan.

LARS BERGFALK

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons