Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägra vara mastägare

Annons

År 2003 ska cirka 8 000, 3G-master, ha uppförts i Sverige. Av dessa ska 30 stycken ställas upp i Borlänge. Masthöjderna blir 30-90 meter och är ett stort ingrepp i landskapsbilden.

Miljöbalken har intet om masters strålnings- eller miljöfarlighet. De behandlas endast enligt plan- och bygglagen. Detta trots att den elektromagnetiska strålningen från dem är ett medicinskt problem för många. Tekniken har varit snabbare än lagstiftningen. SSI (Statens strålskyddsinstitut) vet inte hur strålningen påverkar oss på sikt. Har cancerfrekvensen ökat? Cancerregistret är tyst!

Kommunförbundet har inte utvecklat någon helhetsstrategi. Senfärdigheten har gynnat telecombolagen.

Byggnadsnämndens regelbok behandlar endast det skrot som reses mot skyn. Strålningseffekt och nedskräpning noteras ej. Miljönämnden vet inget. 8 000 strålningsfarliga bygglov!

Du har rätt att klaga på mastens förfulande inslag i boendemiljön. Du har också rätt att framhålla miljöbalkens inledande paragraf att all miljöfarlig verksamhet ska förläggas där den ger minsta inverkan på människors miljö och hälsa. Men den har negligerats!

Nu söks bygglov inne i bebyggelse för där finns el, tele, väg och närhet.

Markägare! Du har rätt, att säga nej till mast, att hjälpa alla, som har oro för hälsan nu och i framtiden. I nuläget är ditt

nej det enda säkra skyddet!

RAGNAR PETTERSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons