Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägen väl värd en miljon

Annons

Svar till Ulf Evertsson:

Bygget av den fyrfältiga vägen kostar enligt planerna 508 miljoner kronor. Pengarna kommer från Vägverkets nationella anslag. De fördelas genom regerings- och riksdagsbeslut.

Vägbygget mellan Ornäs och Falun är den i särklass största väginvesteringen i länet på mycket länge. För att få igång bygget som planerat till hösten 2003 är Falun och Borlänge beredda att förskottera 35 av de 508 miljoner kronorna.

Detta är pengar som kommunerna får tillbaka när vägbygget är färdigt. Om vi inte förskotterar är risken stor att bygget skjuts framåt på obestämd tid.

Vägverket använder allt oftare denna teknik. Jag kan i och för sig tycka att Vägverket, det vill säga staten, borde klara sina projekt utan förskotteringar.

Men när verkligheten trycker på blir situationen: Ska en byggstart vara garanterad så krävs förskottering. Så vad gör man?

De pengar som nu förskotteras lånas upp av Falu och Borlänge kommuner. Borlänges andel är 17,5 miljoner kronor. Eftersom vi får tillbaka dem så blir räntan den faktiska kostnaden. Totalt cirka en miljon kronor.

Och det tycker jag det är värt för att få igång detta bygge. Trafiksäkerheten kommer att öka rejält genom fyrfältigheten som blir en hållbar lösning på trafiksituationen.

Jag vill också påminna om att kommunen just nu planerar för byggstart av en ny skola i Ornäs och en helrenovering av Hagaskolan. Det ena är ett projekt på 60 miljoner och det andra på cirka 80. Kommunen lånar också till dessa investeringar.

Däremot lånar kommunen inte till de 5,5 miljoner kronor som i årets driftsbudget anslås till fler lärarresurser. Vi kan låna till investeringar, men driften måste klaras med skatteintäkter och statsbidrag.

Ett fungerande samhälle förutsätter både det hårda och det mjuka. Infrastrukturen måste ständigt förbättras för att underlätta bland annat företagsetableringar. Men samtidigt måste vi utveckla vården och skolan. Det krävs både och, inte antingen eller.

Slutligen, för min del är jag djupt medveten om behovet av att fortsätta arbetet mot brott och våld. Det har gjorts mycket genom polisens störningsinsatser, Youth at riskprojektet, nattvandrande föräldrar och många andra viktiga insatser.

Reultatet är att brottsstatistiken förbättrats. Men det räcker inte. Vi måste i stort som i smått gå vidare. Mordet på Stationsgatan visar det mer än något annat.

PETER HULTQVIST

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons