Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vågar någon tycka annat?

Annons

Efter min debattartikel om att överföra ordningspolisen från staten till kommunerna har jag fått många positiva kommentarer och att förslaget borde prövas här i Dalarna med nuvarande polisbrist och nedläggningshot.

Det är därför trist att just Peter Hultqvist, s, som är kommunalråd i Borlänge i ett tidningsuttalande direkt avvisar förslaget med motiveringen att det är gammalmodigt samt att mer pengar till polisen är lösningen. Han anser också att det skulle ge "oerhörda" samordningsproblem vid kommungränserna".

Därmed skulle förslaget kunna anses avsågat, för ingen s-politiker i länet skulle väl våga ha en annan uppfattning än Peter Hultqvist.

Frågan är om vanligt folk har mer förståelse för förslaget. Jag och många andra vill åter se patrullerande poliser till fots på våra gator och att det snabbt kommer polishjälp när något brott har anmälts.

Det ska naturligtvis finnas kvar en statlig polis som skyddar oss från den grövre och gränsöverskridande brottsligheten. Med våra alltmer öppna gränser kommer nog den polisuppgiften att kräva det mesta av de ökade resurser som diskuteras på statlig nivå.

Jag tror helt enkelt inte att det blir fler poliser i Malung, Mora eller Falun och att polisstationerna får vara kvar i alla kommuner med staten som fortsatt huvudman.

Därför behövs en omorganisation med kommunal ordningspolis där folket kan påverka det skydd för liv och egendom som man vill ha. Detta är grundläggande i ett rättssamhälle. Jag tror att man är beredd att prioritera detta bland de kommunala uppgifterna om man bara fick chansen.

CHRISTER WIDÉN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons