Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad ska vi med Turkiet till?

Annons

Vilken glädje har vi i Dalarna och Sverige av Turkiet och Cypern? Cypern är på väg in i EU och Turkiet hotar med att se över sina förbindelser med EU om landet inte får ett datum angivet för sitt möjliga inträde i unionen.

EU betyder Europeiska Unionen. Cypern ligger i Asien. Uppskattningsvis 95 procent av Turkiet ligger också i Asien. Endast ett litet "hörn" med Istanbul finns på den europeiska sidan. Då frågar man sig lite oroligt, varför något av länderna överhuvudtaget kommit i fråga för EU-medlemskap.

Syrien, Libanon och Israel ligger inte långt bort från exempelvis Cypern. Kan Cypern så kan väl de andra också?

Även om nu endast Cypern och Turkiet skulle bli aktuella för medlemskap, så är frågan om de passar in i den visserligen till stora delar sekulariserade kristna europeiska kulturen, även om den också i sig självt kan vara ganska diversifierad.

Men Turkiet är ett till stora delar fattigt och muslimskt land med många problem, såväl ekonomiska som kulturella och inrikespolitiska. Problem av många slag kommer att uppstå för oss om EU tar in Turkiet.

Landet är även i hög grad inblandat i det enorma Cypernproblemet. Vilken del är det som ska med i EU? Är det bara den södra och erkända delen? Eller ska även den norra - av Turkiet skapade och understödda - norra delen (Turkish Republik of Northern Cyprus, TRNC) med? Hur ska det i så fall gå till?

Syd har sedan 1974 ingen makt över nord. Eller kommer EU-länderna att efter 28 år erkänna TRNC som en egen stat och bara släppa in grekcyprioterna på sydsidan?

Det problemet måste lösas innan Cypern kan föras över från Asien till Europa.

HERR EFFENDI

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons