Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad EMU egentligen handlar om

Annons

I den pågående debatten mellan ja och nej består de ekonomiska argumenten mycket ofta av rena gissningar. Och trots alla ekonomiska experter, som deltar, blir gissningarna inte trovärdiga. Varför?

Det ekonomiska skeendet påverkas ju av många faktorers samspel, ränteläge, skatter, produktivitet, arbetstillgång, valutakurser och så vidare som varierar i tiden och sinsemellan. Därför kan ingen veta hur utvecklingen kommer att bli. Detta understryks av ekonomernas motsägelsefulla uttalanden i debatten.

Dessutom kan ju samma argument anses stödja båda sidors uppfattning men då tolkas helt olika. Med andra ord, den ekonomiska debatten, så som den förts hittills, måste betraktas som nonsens och rubriceras som en skendebatt. Avsikten tycks vara att skrämma väljare av motsatt uppfattning.

Politiker och ekonomer, som driver den ekonomiska debatten, gör sig skyldiga till en underskattning av väljarnas intelligens och visar samtidigt, att de saknar insikt om folkomröstningens mål. Ännu en gång får vi svenskar uppleva en misshandlad folkomröstning. Politiker och experter ser inte skogen för bara träd och förlorar sig i detaljer, som saknar relevans. Den pågående skendebatten döljer den viktiga sakfrågan.

Vad handlar då EMU-frågan om?

EMU är ju en fortsatt utveckling av den skapelse, som vi kallar EU. Sverige är med i EU för att bidra till arbetet med att på ett rättvisare sätt än hittills fördela Europas resurser mellan staterna, hjälpa till att bygga upp de stater som halkat efter eller varit förtryckta, och därigenom så småningom trygga freden i vår del av världen.

Om vi har sagt ja till EU måste vi i logikens namn självfallet säga ja till EMU som en viktig del av den kommande EU-helheten. Alternativet är givetvis att omgående lämna EU och lita på att det gamla talesättet "Ensam är stark" gäller även i modern global tid. Den lättsinnige kanske gör det. Det gör inte jag. Nu är det dags att visa, att vi står för våra vackra ord och vill spela med i framtidens Europa, att vi kan vara solidariska

Mitt personliga ställningstagande: Jag kan inte tänka mig att genom att stänga dörren för dem nu, hindra mina barn och barnbarn att få vara med och utveckla och ta del av en framtida rättvisare och därigenom fredligare och tryggare värld. Som pensionär i välfärdslandet Sverige har jag framtiden bakom mig. Men nu gäller det inte min generation utan i högsta grad allas vårt ansvar för kommande generationer. Vi måste obetingat tro på dem och deras förmåga och ge dem chansen att forma sin värld.

Därför röstar jag ja.

LENNART SJÖVALL

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons