Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA krigar för oljan

Annons

USA påstår sig kriga för fred, frihet och demokrati. Tänker man ett steg längre än näsan räcker, faller detta resonemang ihop som ett korthus.

Då förstår man dock att det ligger mycket i det uttryck som myntades av en ovanligt oblyg och rättfram fredsaktivist: "Att kriga för fred är som att ligga med någon för att bli oskuld".

Bakom den massiva krigspropaganda, som pumpas ut över världen, finns något enkelt, kallt och cyniskt, nämligen USA:s olje-intressen.

Samtidigt som man pratar så mycket om demokrati och bekämpning av terrorismen, så ger USA militärt stöd åt de allra flesta av världens tortyrregeringar.

I Amnestys senaste årsrapport kopplar man 96 olika stater till användning av tortyr. Av dem mottar 79 någon form av militärt stöd från USA, främst militär utbildning.

Över 80 procent av alla tortyrstater kan alltså lugnt räkna med Washingtons stöd för en upptrappning av terrorn.

Vi bombarderas dagligen med budskapet att Saddam Hussein är världens farligaste diktator och ett hot mot världsfreden. Och visst är han en mycket obehaglig man.

Men det största hotet mot demokratin och freden finns i dag i USA:s och andra västländers regeringar, som är beredda att starta krig för att försvara sina stormaktsintressen.

FREDRIK HALLOR

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons