Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Urusel landstingsorganisation tar patienters liv

Annons

Vi i Folkkampanjen för sjukvården får allt mer höra berättelser om hur patienter fått allvarliga skador eller rentav förlorat livet, på grund av remisser som kommit bort eller kraftigt försenats. Vi har frågat flera läkare om varför felprocenten är så hög och svaret blev dålig datakommunikation.

Landstinget har under årens lopp köpt allt fler datasystem och datanätverk. Problemen uppstår när en kliniks datanätverk ska kommunicera med en annan kliniks datanätverk. Datakrånglet gör att remisserna i stället skrivs ut, för att faxas eller läggas på postlådan. På den mottagande avdelningen får de skrivas in igen i deras dator. Risken är stor för att information under denna långa kedja tappas bort eller förvrängs och det är just det som sker alldeles för ofta i landstinget Dalarna.

Orsaken till missförhållandet är maktmissbruket från majoritetspartierna vänstern och socialdemokraterna. När de har valt ut verksamhetschefer har de frågat efter lojalitet i stället för kompetens. Dessa partier har därför inte förstått värdet av den ökade patientsäkerhet, som skulle skapas genom krav på gemensamma filformat och gemensamma kommunikationsprotokoll på de datasystem som inköps. Om vi fick bestämma skulle ett sådant krav snabbt införas och goda tekniska nätverksbryggor snarast inköpas för att lösa existerande kommunikationsproblem.

Problemens källa finns i dagens felaktiga landstingsorganisation, som inte tillåts ge den vårdande personalen frihet att söka egna lösningar. Samtidigt har överbetalda konsulter utan praktisk vårderfarenhet getts alltför stort svängrum.

För att kunna vårda människor på ett bra sätt, krävs en kunskapsorganisation, där informationen fritt får överföras och där självständighet och ifrågasättande uppmuntras.

Vi kommer att av all vår kraft verka för att en sådan sjukvård med frihet får bli morgondagens sjukvård. Vi hoppas att Du vill stödja vår vision om självständiga, förstärkta lasarett i Dalarna genom att lägga Din röst på Folkkampanjen för sjukvården i landstingsvalet. En god sjukvård skapas först när möjlighet för eftertanke och reflexion, tid för personliga möten och energi för medkännande lyssnande ges till personalen.

FOLKKAMPANJEN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons