Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ur forntids grund.

Annons

... skall "Himlaspelets" framtid spira. Det går en våg av nostalgi över landet. Nu 100 år sedan Gustaf Ankarcrona skrev devisen Ur forntids grund. skall framtid spira i Hembygdsrörelsens födelsetid är den ånyo dagsaktuell. Årets förnyade Himlaspel är ett strålande exempel.

Med utgångspunkt från Rune Lindströms text ord för ord med ny form och format och överraskningar ges en djupare bakgrund till förståelse av budskapet. Vi som sett spelet år för år upptäcker mycket nytt. Det gamla spelet var en vacker form av dalarapsodi/dräktparad och passade den tid då spelet i stort sett var ensamt om publiken.

Med konkurrens från alla dagens arenor krävs något mera för att nå fram. Nya Himlaspelet ger särskilt de som inte sett det eller de som inte riktigt förstod budskapet i den gammal bibliska formen en möjlighet till djupare upplevelse. Vi gratulerar dem som vågat och orkat genomföra denna nödvändiga förändring.

Färg, form, musik, utstrålning är kontrastrik den vackra dräkten finns kvar där den ska vara men Mats vandring är mycket mer kontrastrik, som det verkliga livet är. Det bästa av allt är dock att Mats verkligen får träffa sin Marit. Helheten och nyckelroller är strålande, en mindre del bör dock få utvecklas vidare.

Om publiken nu går och upplever nya spelet i Sveasalen i Leksand och stödjer fortsatta utvecklingen så har vi uppnått det vi drömt om. Himlaspelet lever vidare.

Klockar Per i Tällberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons