Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsmottagningen - en bortglömd resurs?

Annons

Vid landstingsfullmäktiges senaste möte diskuterades handlingsprogrammet angående de ökande sexuellt överförbara infektionerna (STI) och oplanerade graviditeterna i ungdomsgruppen.

Landstinget är sedan januari 2002 huvudman för ungdomsmottagningen i Falun och mottagningen har funnits ända sedan 1982. Det övergripande målet för verksamheten är att förebygga och tidigt upptäcka fysisk, psykisk och social ohälsa, att förmå ungdomar att hantera sin sexualitet på ett sunt och bra sätt samt att förebygga oplanerad graviditet och sexuellt överförbara infektioner. Mottagningen säljer kondomer till inköpspris!

Ungdomsmottagningen arbetar utifrån en helhetssyn där kroppslig, psykisk och social utveckling ingår. Att förebygga hälsorisker som är förknippade med ett sexuellt beteende handlar främst om att stärka individens identitet och självkänsla, till att våga sätta sina egna gränser för att kunna säga ja eller nej till det som livet har att bjuda.

På ungdomsmottagningen i Falun arbetar barnmorska, kurator och läkare. Behovet av psykologkompetens är förstås mycket stort.

Under 2002 hade mottagningen över 3 000 besök och antalet förväntas öka under de närmaste åren. Personalen arbetar främst med individuella kontakter men även en del utåtriktad verksamhet - om möjlighet finns tidsmässigt.

Falu ungdomsmottagning är i dag en välfungerande, kostnadseffektiv verksamhet. Ungdomar i Falun vänder sig till mottagningen med stort förtroende och det är förvånande, att satsningar inte sker på redan uppbyggda, fungerande verksamheter som har god erfarenhet av och kompetens kring ungdomar och deras situation i samhället i dag.

Vi finns till för att ge råd och fakta - både till ungdomar och politiker!

UNGDOMSMOTTAGNINGENS

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons