Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyskland, ett varnande exempel

Annons

Euroområdets största ekonomi, den tyska som motsvarar ungefär en tredjedel av den samlade ekonomin i euroområdet, befinner sig i en djup kris. Två starkt bidragande orsaker till detta är den gemensamma euroräntan och EMU:s stelbenta stabilitetspakt.

I ett försök att klara stabilitetspakten, som borde döpas om till instabilitetspakten, tvingar EU nu Tyskland till försämringar inom välfärdssektorn, försämrade villkor för arbetslösa och urholkad arbetsrätt.

Tillväxten i EU:s största ekonomi beräknas bli otroligt låga 0,5 procent och man räknar med att snart ha deflation. Man har en kraftigt stigande arbetslöshet, som just nu ligger över 10 procent.

Den tyske finansministern deklarerade för en tid sedan att landet inte kommer att klara stabilitetspakten, vilket med EU-logik innebär att man kommer att tvingas betala böter, vilket knappast ger landet en bättre ekonomi. Tysklands ekonomiska kris riskerar att dra med sig övriga EMU-länder.

Det är nu upp till ja-sidan att förklara varför vi ska urholka demokratin och kliva på det sjunkande EMU-skeppet. Tror du att ökad arbetslöshet inte kan drabba dig? Tycker du att arbetsrätten inte spelar någon roll. Tycker du inte att det spelar någon roll om du kan påverka den ekonomiska politiken i demokratiska val? Ge då EMU en chans.

Tycker du dock att stark demokrati och arbetsrätt är bra - då är det nej som gäller i höstens folkomröstning.

LARS HANDEGARD

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons