Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyskland behöver en egen penningpolitik

Annons

Svar till Erich Spicar:

I ett svar till mig den 22 maj påstår Erich Spicar att den ekonomiska kris som just nu drabbar flera euroländer, och främst Tyskland, inte har ett dugg med EMU att göra. Erich Spicar har fel.

Det faktum att Tyskland förlorat sin självständiga penningpolitik gör det mycket svårt att ta sig ur den ekonomiska krisen. Man har förlorat den egna räntan och valutan, samtidigt som stabilitetspakten förbjuder Tyskland att stimulera ekonomin med finanspolitiken. Det som då återstår är just försämringar av arbetsrätten, lägre ersättningsnivåer till de arbetslösa och försämrad välfärd.

Den tyska krisen beror inte enbart på EMU, men att man är med gör det väldigt svårt att ta sig ur krisen, och förlusten av en självständig penningpolitik förvärrar krisen. De åtgärder som återstår när man förlorat den egna räntan och valutan är just nedskärningar och försämringar för löntagarna. När EMU-projektet inte fungerar är det löntagarna som ska betala i form av lägre löner, sämre arbetsvillkor och försämrad välfärd.

EMU är en tryckkokare som kokar fackliga och sociala rättigheter till mos, och en sådan klarar vi oss utmärkt utan.

LARS HANDEGARD

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons