Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyska krisen är hemmagjord

Annons

Svar till Lars Handegard:

Handegards påståenden i NLT den 20 maj får inte passera oemotsagda.

Tyskland, Frankrike, Italien, Österrike och i viss mån även Sverige befinner sig i samma båt och kämpar mot att inte dränkas av alla bidrag, förmåner och favörer deras ofta socialdemokratiska regeringar har delat ut under decennier, alltid inför ett val (tänk på Sverige och valet hösten 2002).

I Tyskland är sjukhusbehandling kostnadsfri liksom läkarbesök och läkemedel. Det anses vara en rättighet, att vartannat år åka till något behandlingshem två eller tre veckor.

Arbetstagare kan nästan inte avskedas av annan orsak än grövre brott.

Stenkolsbrytningen i Ruhrområdet är rena terapiverksamheten. Australiensiskt kol är mycket billigare.

Pensionssystemen är mer än frikostiga. I Italien försvinner många ur aktiv tjänst redan vid 50 års ålder. I Tyskland är för första gången i historien andelen äldre människor större än andelen yngre och det blir bara värre. Detta är ett olösligt försörjningsproblem.

Regeringen försöker nu att minska litet på bidragen till sjukförsörjning, arbetslöshet, bostad och alla andra bidrag, vilka är så lätta att införa och så svåra att ta bort.

Detta leder till ilskna protester.

Landets skuldbörda är nu ofattbara 1 227 miljarder EUR (= 1 1264 miljarder SEK), man kan inte längre låna för att finansiera denna kräftsvulst av bidrag.

Här kommer knorren:

Allt detta elände är redan för flera decennier hemmagjort och har ingenting att göra med EMU, stabilitetspakten eller en icke-tysk centralbank.

Kanske Handegard kunde bemöda sig om mera hederlighet i diskussionen.

ERICH SPICAR

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons