Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två vårdköer, en för skötsamma och en för slarviga

Annons

Jag har snällt och lydigt betalat skatt i alla år. Jag tycker att vård och omsorg är viktiga frågor. På senare år har jag ofta upprörts när jag hör att rökare tycker att de ska ha samma rätt till sjukvård som alla andra.

Jag tränar regelbundet och äter nyttig mat. Grannen sitter vid köksbordet och röker två paket cigaretter per dag. När han inte röker, äter han pizza som han sköljer ner med ett par starköl. Statistiken säger att grannen löper cirka tio gånger så stor risk som jag att drabbas av hjärt- och kärlrelaterade sjukdomar.

Han kommer också enligt statistiken att förkorta sin livslängd med tio år. Dessutom belastar han miljön på ett negativt sätt genom att blåsa ut tjära och alla möjliga farligheter i en aldrig sinande mängd. Han är också mycket väl medveten om hälsoriskerna med rökning. Är det då rimligt att vi får samma vård om vi blir sjuka? Det tycker inte jag.

Jag gör allt jag kan för att inte bli sjuk, samtidigt som grannen gör allt för att bli det. Slutsatsen är att det måste finnas två vårdköer. En för oss som har skött om och gjort rätt för oss, samt en för dem som inte har gjort det.

För er som argumenterar för samma vård eftersom rökarna betalar mer skatt vill jag bara säga att det inte stämmer. Rökarna dör så tidigt så de hinner inte betala mycket skatt.

EN SOM TAR SITT ANSVAR

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons