Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två"gråhundar" kom med helikopter

Annons

En mansperson som deltog i sökandet efter en trafikskadad älg och som sköttes genom polisens försorg, var utplacerad på en myr i Orsa. Plötsligt kom en helikopter och landade på myren. En burdörr öppnades och två gråhundar släpptes ut. Var det kanske två vargar?

Dessa uppgifter kan verifieras av en polisman i Rättvik som ledde eftersökningen.

Är vargen inplanterad eller har den vandrat in från Finland? Att plantera in vilda djur är förbjudet enligt svensk lag och med andra ord en straffbar handling.

I nuläget verkar det högst sannolikt att vargen är inplanterad med tanke på att vargen var så gott som utrotad under 1960-talet.

Jag har svårt att tro att vargen vandrat in cirka 100 mil från Finland ned till Värmland. För övrigt har genforskare tagit prov på varg i Sverige som visar att det inte finns något samband med varg från Finland. Då kommer man osökt in på frågan, vem kan tänkas vilja inplantera varg i Sverige? Hur har inplanteringen gått till och varifrån kommer vargarna? Var det inplantering av två vargar i Orsa för en tid sedan?

Det borde inte vara några problem för myndigheter och jägarorganisationer att ta fram fakta om intresse finns.

Kommer djuren från någon djurpark, eller finns det någon uppfödare i landet?

Att ta hjälp av vargforskare är ingen lösning, de kan mista jobbet om det framkommer att dagens vargstam är inplanterad. Om så skulle vara fallet, vilket inte är osannolikt, kommer markägare och jägarkår med skadeståndskrav i mångmiljonklassen, var så säker.

En annan sak som jag också skulle vilja ha svar på är följande.

En kvinna från Dådran åkte hem en kväll från sitt arbete, klockan var omkring 22.30-tiden. I höjd med Ungsjöbo, stod en för henne okänd mansperson i vägen och stoppade henne. Han talade om att vägen var spärrad en kort stund. Kvinnan tog ingen notis om detta utan fortsatte sin färd mot hemmet.

Ett stycke därifrån stod en bil med släpvagn tillkopplad. Släpvagnen var märkt "Grönklitts djurpark". Varför var bilen och vagnen där vid denna tidpunkt, det var ju helmörkt ute? Släppte de ut björn måntro?

Det finns tydligen "många lik i garderoben".

ALFRED

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons