Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trygghet på gator och torg

Annons

I NLT fredagen den 21 juni ropar Rolf Gunnarsson, m, efter fler poliser med större batonger. "Folk på gator och torg måste känna sig trygga" heter det. Det här är ett mycket vanligt argument från högerhåll, men man är inte lite blåögd om man tror att kriminalitet beror på att vi har för få poliser, och att lösningen heter fler poliser, större batonger och hårdare straff. Till skillnad från moderaterna vill vi i vänstern istället angripa kriminalitetens orsaker, och orsaken är inte, som högern vill få oss att tro, att det finns för få poliser. Det är samhället det är fel på.

För 10-15 år sedan började, till högerns stora förtjusning, de stora nedskärningarna inom offentlig sektor som kom att prägla stora delar av 90-talet. Fritidsgårdar lades ner, arbetsrätten utholkades, arbetslösheten sköt i höjden, med mera. Samhället blev hårdare, och klyftorna ökade. Om det sociala skyddsnätet inte fungerar, om det inte finns trygga jobb och om ungdomar inte har något vettigt att göra på sin fritid, då får vi ökad utslagning, ökat drogmissbruk och ökad kriminalitet.

Många av dem som blir dömda för brott är återfallsbrottslingar som knappt gör annat än åker in och ut från kåken. Det vore mycket bättre att satsa mer på rehabilitering och återanpassning (ex. yrkesutbildningar) istället för hårdare straff som en samhällelig hämnd. Väldigt unga brottslingar bör aldrig sättas i fängelse, då detta ofta är inkörsporten till grövre kriminalitet.

Ett samhälle med fler poliser som lösning på kriminaliteten kommer bara öka segregeringen, och resultera i att den rika medel- och överklassen bygger in sig i skyddade fästningar, utan att kriminaliteten minskar. En borgerlig regering efter höstens val skulle innebära att samhällsklyftorna vidgas ännu mer, att fler personer tvingas till osäkrare anställningsformer, att utslagningen och kriminaliteten ökar.

För att folk på gator och torg ska kunna känna sig trygga behöver vi ett annat samhälle, där alla kan få trygghet och försörjning. Ett samhälle utan stora klyftor och gap - ett socialistiskt samhälle!

LARS HANDEGARD

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons