Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trött på orättvisor och maktmissbruk

Annons

Hur skall ett Europas Förenta Stater, som omfattar dryga 450 miljoner människor, ett 30-tal nationer och ännu flera språk, kunna bli ett levande folkstyre?

Det finns inte något europeiskt folk, inget gemensamt språk - en förutsättning för en politisk offentlighet - och ingen naturlig politisk samhörighet av det slag som krävs för gemensamma skatter och annan fördelningspolitik.

Klassklyftorna har ökat. Trots att arbetarklassen är större än någonsin, har arbetarrörelsen retirerat i 20 års tid i Sverige. 350 000 personer färre är sysselsatta i dag jämfört med i början av 90-talet och kapitalet har expanderat på det offentligas bekostnad.

Det offentligas andel av BNP har minskat från 67 procent av BNP 1982 till 52 procent 2000. Eller med andra ord, om det offentligas andel varit lika stort i dag som 1979 skulle stat, kommuner och landsting ha cirka 180 miljarder mer att spendera än i dag.

Särskilt uppseendeväckande var att stora delar av dessa förändringar skett under perioden 1994 till 2000, det vill säga när s eller s, v och mp styrt, och att det aldrig skett någon reell återställare eller kursändring i den här politiken.

EDDIE VIVENIUS

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons