Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tisdagsmorgon vid sjön Barken

Annons

Smedjebacken har ont om cykelvägar om man jämför med Ludvika, som har mil efter mil med perfekta "cykelautostrador".

Men Uddstigen längs Barken är inget dåligt alternativ. Tyvärr används den mest av hundrastare, medan cykelåkarna är fåtaliga. Men man kan uppleva mycket även under en kortare cykeltur och det är ju inget som hindrar att man kan åka många gånger fram och tillbaka.

Den här soliga tisdagsmorgonen grenslade jag min "Skeppshultare" och styrde kosan ned till Barken, vars vågor glittrade i solskenet. Men inte en båt så långt ögat såg. Märkligt. Vid Herosvallen var Björn Trondset i farten med att instruera ett par flickor i kulstötandets ädla konst. Det finns fortfarande entusiaster. Jag tänker på den tid då IK Heros var ett aktat namn i friidrottskretsar, med namn som "Penta" Eriksson, Rune Hägerman, Eric Englund, Smeharald och alla de andra.

Vid Prästabadet fanns några tidiga morgonbadare i farten. Lite längre fram mötte en stor flock kanadagäss. De hade som vanligt skitat ned ordentligt, så det var bara att åka "slalom" mellan fågelbajset.

Längre fram mötte förstås de betydligt trivsammare gräsänderna, som frodas när folk är mycket generösa med brödet och bullarna. Lite för generösa är de nog för ändernas huvudsakliga föda är ju gräset.

Träden längs Barkens strand är mäktiga och främst älskar jag de urgamla pilarna, som för tankarna till forntidens mammutar.

Vid hamnen var det full rulle och där finns folk nästan vid alla tider på dygnet så här års. Det nybyggda hamnkontoret är en verklig tillgång. Där ska så småningom inredas ett museum som skall ge information om Strömsholms kanal genom tiderna. Minigolfbanan har restaurerats och är numera i prima skick.

Ja, Hamnområdet är en pärla i Smedjebacken. Hamnkiosken med "Julle" i spetsen ser till att både kaffe- och glassälskare får sitt lystmäte. Men jag gör bara en runda på Hamnområdet och återvänder för flera turer efter den vackra Uddstigen.

Det är skönt med en cykelrunda på morgonkvisten när solen leker över grönområden och Barkens underbara vatten.

TORSTEN WENNSTEN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons