Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillhör Sverige Baltikum eller EU?

Annons

Undertecknad hade aldrig lämnat Frankrike om inte de yttre problemen hade blivit oöverstigliga. Samtliga svenska skogsarbetare som var nere i Lorraine och arbetade med stormfällningen vill inget hellre än att komma dit igen. Jag vet inte hur många telefonsamtal jag har fått från skogsarbetare som vill påminna om att de vill tillbaka till Frankrike.

Arbetarnas värde i Sverige är lika stort som luft, och då spelar det ingen roll om arbetarna har tillfälliga jobb, är arbetslösa eller om de tillhör de få arbetare som har tillsvidareanställningar. Vi kände i Lorraine att vi hade ett människovärde, och det glömmer vi aldrig.

Nyligen skrev en korrespondent i tidningen Le Monde en artikel om svårigheterna i Frankrike efter stormen Lothars härjningar. Journalisten har besökt området Medoc, ett av de mest utsatta områdena i Frankrike. Av de elva miljoner kubikmetrarna återstår det ännu fyra miljoner att ta hand om. Problemet är att ingen vill köpa virket.

Bara i Medoc minskar avverkningsvolymen med en miljon kubikmeter om året minst tio år framåt.

Därför har man avskedat hundratals skogsarbetare. Ordföranden i skogsfacket, Gilles de Chassy, berättar i artikeln att det saknas fyrtio procent av de utlovade anslagen från de europeiska fonderna. Man kunde ju tro att EU:s medlemsländer skulle samarbeta när ett medlemsland får problem.

I somras träffade jag Daniel Blanc och Francois Annett på franska ambassadens handelsavdelning i Stockholm. Jag berättade om mina erfarenheter i Lorraine och Limoges och jag ville få reda på om Sverige köper något ädellövvirke från Frankrike.

Daniel Blanc visade de senaste handelssiffrorna, som visade att Sveriges totala handel med Frankrike är mindre än Sveriges handel med Polen. Det är tidstypiskt för Göran Perssons nya Sverige. Man kan ju undra om Sverige är med i EU, eller i Baltikum. Personligen kommer jag aldrig att beträda mark öster om Östersjön och Oder-Neisselinjen.

Jag återkommer i min nästa insändare till mitt till EU-kommissionen framlagda förslag om en insatsstyrka för naturkatastrofer.

BIRGER HANSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons