Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till EU:s försvar

Annons

Man läser ibland insändare om EU som för det mesta är väldigt negativa. EU skulle vara en odemokratisk supermakt som skulle beröva makt från folket . Jag skulle vilja peka på några fakta:

• Sverige blev medlem i EU efter en folkomröstning. Avtalet för medlemskap mellan Sverige och EU innebar att Sverige skulle ha euro som valuta. Det var svenskarna själva som sa ja till detta 1994. Skriver de på avtal utan att läsa dem? För övrigt är det märkligt att vissa klagar på att EU inte bryr sig om det svenska folket, eftersom EU till slut har accepterat att Sverige inte skulle gå med i EMU efter folkomröstningen 2003, fast detta bryter mot det ursprungliga avtalet.

• Varje gång EU har ökat sitt kompetensområde har detta gjorts med alla medlemstaters godkännande. Hade den svenska regeringen sagt nej varje gång då skulle EU ha samma kompetensområde som 1995. Detta visar att EU inte kan köra över en medlemsstat. Vissa kräver en folkomröstning om det nya EU-fördraget för att det blir förkastat. Märkligt, då regeringarna har i detta fördrag enats om att utvidgning av EU:s kompetensområde inte bara skulle godkännas av de 27 regeringarna, utan också av de nationella parlamenten.

• Man kritiserar kommissionen för att lägga sig i allt. Kommissionen är bara ett organ som kontrollerar att medlemstaterna inte bryter mot vad de har lovat att göra, vilket några gör. Kommissionen är också lagstiftande, men kan sedan nyligen inte göra det utan de folkvalda; parlamentet. Man måste också komma ihåg att kommissionen godkänns av parlamentet.

Nicolas Renard

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons