Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tankar om andlig tillväxt

Annons

Att vi lägger så mycket krut på EMU-frågan innebär att vi skymmer sikten för många andra mera väsentliga frågor.

Världen står inför flera svåra frågeställningar. En av de nu levande, stora mänskliga förebilderna, är Dalai Lama. Vi måste försöka se längre, vi måste lyfta blicken och se de större sammanhangen.

Vi kan inte bara vårda det materiella och vårt fysiska välmående. Vi måste också utveckla vårt inre, sträva mot inre frid och ägna det lika stor uppmärksamhet som det förstnämnda. Vi behöver ge den yngre generationen större känsla för oegennytta och omtanke. Kunskap handlar inte bara om akademiska spörsmål. Grundläggande mänskliga egenskaper såsom vänlighet, uppriktighet och ärlighet måste också ingå i utbildningen.

Dalai Lama betonar ofta, att vi ska skapa en inre och en yttre nedrustning. Vi måste befria oss från de negativa känslor som resulterar i våld och kränkande behandling. Den yttre nedrustningen handlar om demilitarisering.

Den stora skillnaden mellan rik och fattig, både på det nationella och på det internationella planet, är en fråga som vi bör ägna mera tid åt. Detsamma gäller frågan om frihet. Så länge frihet inte existerar i världen kan inte riktig fred råda. Ingen yttre fred utan en inre frid, säger Dalai Lama. De frågor som Dalai Lama talar om, berör hela mänskligheten. (Inte bara EU!)

Om vi ska kunna se hoppfullt på framtiden, är det viktigt att vi alla tar itu med frågorna på det sätt vi kan.

Den fixering på pengar och pengars värde som vi har i väst, skapar inte på djupet några lyckligare människor. Däremot skapar ett snävt ekonomiskt tänkande högre murar mellan människor. Ett nej till EMU, blir för mig ett sätt att visa solidaritet med den övriga världen, världen utanför EU.

CLAES MANKLER

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons