Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tankar kring "Poesins hus" i Ludvika

Annons

Det finns alltså långt framskridna planer på ett "Poesins Hus" i Ludvika, i så fall sannolikt det första i sitt slag i landet.

Vår bygd har i dag tre litterära sällskap som växt fram kring välkända poeter från Ludvika - Smedjebackenområdena: Dan Andersson, Werner Aspenström och Olle Svensson.

Litteraturvetaren Tommy Danielsson är utsedd av Ludvika kommuns kultur- och fritidsnämnds arbetsutskott att i en förstudie utveckla tankarna kring detta "Poesins Hus" (PH nedan).

Jag vet just inte så mycket om hur långt planerna på detta PH har framskridit men jag hoppas att det skall bli något som gör att Ludvika och Västerbergslagen med detta PH skapar något som inte bara lockar folk från vårt eget närområde utan också från andra delar av vårt land och varför inte också utrikes ifrån!

Ett sådant PH med personal och diverse kringaktiviteter kommer ju att kosta en hel del naturligtvis och hur detta skall finansieras i så fall är för mig okänt just nu.

Detta är ju samtidigt en viktig fråga men ett sätt är att låta kommunen tillsammans med näringslivet/industrin stå för " fiolerna" , t ex genom ett sponsorsavtal med sistnämnda!

Sådana skrivs ju ofta inom idrotten men är inte helt ovanliga inom kulturen heller.

Ett exempel är litteraturen med sitt Nobelpris från Alfred Nobel och som "sponsras" via Nobel-stiftelsen.

Oftast är pristagaren en prosaist, mer sällan en ren poet. Musiken har sitt Polarpris eller Polar Music Prize som via framlidne Stikkan Andersson skänks till musikvärldens giganter och som utdelas en gång årligen liksom Nobelpriset.

Det finansieras med bland annat Abba-pengar (musikindustrin!) och detta pris på en miljon svenska kronor får pristagaren hämta ur kungens hand.

Även staten kan vara sponsor för kulturen. Det senaste exemplet på detta är ett nytt litteraturpris i världsklass, det Internationella Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne och prissumman blir 5 miljoner kronor och även det kommer att utdelas varje år. Det kommer att finansieras via kulturdepartementets budget enligt kulturminister Marita Ulvskog.

Västerås kommun delar sedan några år tillbaka ut ett poesipris, Tomas Tranströmerpriset, och detta års pristagare var Bengt Emil Johnson från Saxdalen. Det utdelas förvisso redan i vår bygd årligen både Dan Andersson- och Parlingpriserna men då vi nu skall få landets första PH skulle jag föreslå i så fall att ett lyrikpris, kanske rent av ett inter- nationellt sådant, knyts till detta hus!

Det skulle kunna vara en fin pendang till Tranströmerpriset i Västerås!

Västerås och Ludvika har ju mycket gemensamt i och med världsindustrin ABB som finns i våra båda städer. ABB i Ludvika har ju nu en chans att också slå ett slag för kulturen genom att gå in som huvudsponsor vid skapandet av ett PH i Ludvika!

Eller varför inte också fråga förre koncernchefen vid ABB Percy Barnevik och/eller förre ABB-Vd:n Göran Lindahl om dom vill vara med och stödja lyriken finansiellt!?

Det länder Percy till heder att han redan plöjt ner flera miljoner i kulturen genom att nästan ensam betala uppförandet av en ny konsthall i sin gamla hemstad Uddevalla!

Kanske Göran Lindahl skulle kunna bli "fadder" för ett Internationellt Lyrikpris att utdelas från PH?

Jag föreslår i så fall att detta blir förbehållet en poet som kommer från ett litet språkområde där man använder ett minoritets-språk i både tal och skrift och som har allt svårare att överleva landets huvudspråk idag.

Vi behöver därvid inte gå längre än till vårt eget land med samiskan som exempel!

Tranströmerpriset utdelas till poeter boende i länder inom östersjöområdet och hittills har två lettiska, en polsk och i år alltså en svensk poet fått detta pris.

Varför inte använda samma landområden för ett lyrikpris från PH och de länder som är aktuella i så fall är alltså de nordiska utom Norge, de tre baltiska länderna, Tyskland, Danmark och Ryssland och i samtliga länder finns minst ett och oftast flera minoritetsspråk, jag hänvisar för övrigt till "Minoritetsspråk" via Internet!

Prissumman för detta lyrikpris skulle poeten dela med sin översättare, svensk/utländsk, vilket skulle befrämja översättning av lyrik från dessa "små" språk till också svenska, spännande!

Översättare av lyrik av dessa poeter samt poeterna själva skulle samtidigt också ha möjlighet att söka arbetsstipendier från PH. Det är viktigt att sådana inhemska små språk överlever då de betyder mycket för detta folks identitet och självkänsla!

Här kan alltså poesin och PH spela en viktig roll och bidra till att en gammal kultur kan överleva!

Naturligtvis skall en kvalificerad jury finnas med uppdraget att utse pristagaren.

Tranströmerpriset utdelas vart tredje år på våren, varför inte samma intervall för PH-priset som kunde utdelas på hösten samma år!

Juryn skulle kunna sammanträda på våren det året och i denna skulle också kulturchefen i Ludvika sitta liksom denne skulle vara representant för vår kommun i en eventuell styrelse för PH!

Lämplig prisutdelare till vårt poesipris vore endera kungen eller kulturministern! Jag är säker på att Marita Ulvskog skulle stödja ett PH i Ludvika, hon brukar vara intresserad av att utlokalisera kulturen från Stockholm till övriga landet så pengar skulle också kunna fås från kulturdepartementet!

Ett PH skulle kunna byggas centralt i Ludvika, på "Brända Tomten" kanske , och inbjudan till pristävling om PH:s utformning skulle då gå till välrenommerade arkitekter.

Med en spännande arkitektonisk utformning och med konstnärliga utsmyckningar skulle PH också kunna dra turister och arkitektstuderanden till Ludvika från hela världen!

Ett PH skulle samtidigt skapa nya arbetstillfällen i vår kommun!

Tänk alltså om det var tredje år kunde utdelas ett "Ludvika Lyrics Prize" på säg 200 000 kronor från det nya PH , världskänt också för sin arkitektur, till en poet från ett för oss annars okänt och spännande kulturområde och till dennes översättare!

Sunnansjö i juli.

BO NORDBÄCK

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons