Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tällberg och det svenska kulturlandskapet

Annons

I början av maj avgörs Tällbergs framtid. Genom Charretten ska urinvånare, inflyttade, fritidsboende och tillfälliga besökare ges möjlighet att lämna synpunkter på hur de anser att byn bör se ut i framtiden.

Charretten har till syfte att leda fram till ett förslag till en plan, eller en vision, som kan accepteras av samtliga parter. Metoden har hittills tillämpats på fyra platser i Sverige med mer eller mindre lyckat resultat.

Jag lyssnade för en tid sedan till ett föredrag av Ulf Sporrong (professor i kulturgeografi) med titeln Sverige i våra hjärtan - det svenska kulturlandskapet. Kan det fortfarande upplevas om 100 år?

Professor Sporrong tog upp fyra områden i Sverige: Småland, Öland, Siljansbygden och Uppland. Det var en ganska mörk bild av framtiden som presenterades.

Behovet av nya vägar och bostäder har trängts bort, och fortsätter att trängas bort, stora delar av det svenska kulturlandskapet.

En äng eller en väg som har funnits i en by i århundranden kan snabbt försvinna, ibland inom loppet av några månader. Därmed ändras byns karaktär och något, som närmast kan definieras som byns själ, går förlorad. Denna utveckling är inte unik för Tällberg eller Sverige.

Som jag ser det, handlar Charretten i Tällberg ytterst om den gamla vildvuxna trädgården - ett stycke svenskt kulturlandskap - ska få finnas kvar eller inte.

ELISABETH EKWALL

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons