Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tack till alla som sprider rykten om vargen

Annons

Jag vill tacka alla ryktesspridare, som försöker skrämma folk. Folk som bär på fobier angående vissa arter av djur i naturen, till exempel vargen. Avsikten torde vara att den att så få som möjligt vågar gå ut i skogen för att plocka bär eller svamp.

Det är detta jag är tacksam för, ty då jag själv går ut för att plocka några bär så torde alla bären vara kvar oplockade. Om nu skrämselpropagandan har haft avsedd effekt förstås. Ja, detta är vad den senaste sekterismens lära och förkunnelse går ut på och vad folk ska tro på.

Nu har man börjat värva politiska partier till sin lära också. Centern lär vara den första av de nyfrälsta. Då sekten har sina ve och förbannelsemöten är det inte nådigt för någon icke troende att yttra sig. Detta är värre än att svära i kyrkan, då kommer rena lynchstämningen.

Under 1890-talet fanns i Nås en profet som, i det bekanta bygdespelet Ingmarsspelet, heter Helgum. Denne man profeterade om att eld och svavel skulle komma att regna över Nås och uppmanade därför folket att sälja sina hem och utvandra till Jerusalem.

Till min kännedom har dock inte kommit någon rapport om att regn och eld fallit över Nås. Vad svavel beträffar så tror jag knappt att luftföroreningen är värre i Nås än i övriga delar av landet. Jag tror att i dessa tider är det större möjlighet att det kommer eld och svavel över Jerusalem än över Nås.

Nu profeteras det åter om flykt från våra hem på landsbygden. Inte på grund av nedfall av någon sort från skyn, utan det kan trava en varg genom skogarna här i Mellansverige. Då är det lugnast att sitta inlåst i sin lägenhet i stan, medan man inväntar katastrofen ute på landsbygden.

Profeter har funnits från långt före vår tideräkning och fram till våra dagars förkunnare av allsköns elände som har med vargen att göra.

Vi får väl se vad centern har för framgång i valet om några månader. En gång tidigare sökte partiet att finna någon ynnest hos moderaterna, men detta gav ingen utdelning. Då hoppade partiet över till socialdemokraterna utan att finna någon förståelse.

Nu detta tredje försök medelst en stilla flirt med tjuvjägare och deras likatänkare. Vad nu detta ger för utdelning i höstens val blir spännande att se.

Många kommer med frågan varifrån vargarna kommit. Dumt folk, som skyller på stockholmarna långt efter istiden då den väldiga landisen släppt greppet om denna nordliga del av Europa.

Vid den tiden då flora och fauna intog sina platser här i Norden, då fanns inte Stockholm, men vargarna kommo ändå. Var ifrån? Detta är ännu inte utforskat. De bildade så småningom en egen stam här på dessa nordliga latituder och med samma gener. Stammen fanns från Atlanten i väst och bort genom Finland och Ryssland i öster.

För cirka 100 år sedan trodde man att vargen var totalt utrotad här i Skandinavien. Om någon trots allt råkade se en varg, som kommit över gränsen, så höll denne tyst om detta för att inte bli ansedd som sjuk och såg syner. Då kunde man inom nämnda sekt slå sig för bröstet och konstatera att Kains sinnelag gentemot våra fyrfota bröder hade segrat.

Då en varg från Finland visar sig ha samma gener som sina gamla släktingar från Sverige, då fastslår man inom sekten att vargarna äro inplanterade från Finland.

CONRAD ERIKSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons