Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

T-TIP värre än det gamla Östtyskland?

/

Annons

Var det någon som hörde om V-riksdagsmannen som nu kan gå in i ett speciellt riksdagsrum och läsa texten till T-TIP-avtalet (TTIP)? Såvitt jag förstod fick han fick inte anteckna eller ta med sig någonting ut därifrån heller. Och, toppen av allt: de viktigaste dokumenten gällande TTIP saknades.

Jag har varit med om något mycket likt detta. Under en period som student i det gamla DDR/Östtyskland provade jag på att läsa förbjuden litteratur i universitetsbiblioteket i Östberlin. Det kunde handla om västlig litteratur, dito tidningar eller sådant som klassades som dissidentlitteratur.

Efter skriftlig ansökan fick man sitta i ett särskilt rum, övervakad av två ampra damer som höll noga koll på att man bara läste det som tillåtits. När dagen var slut skulle allt lämnas tillbaka. Dörren till rummet (liksom till kopieringsrummet) låstes noga och försågs med sigill.

Men: du kunde ta med dig anteckningar och om du ville få kopior av en text, varsågod, fyll i en lång och krånglig ansökan. Vid välvillig behandling kom kopiorna efter ett par veckor.

Öststtysklands säkerhetsapparat var tydligen liberalare än hemlighetsmakeriet kring T-TIP-avtalet. Varför? Jo, vi ska till exempel inte få veta att matsäkerhet, konsumentskydd och miljö riskerar att sänkas till bottennivå. Att företag kan stämma regeringar om de inte får sälja undermåliga varor i linje med ovanstående. Att våra efterkommande kan utsättas för mer kemikalier i leksaker. Att genmodifierade, omärkta matvaror från USA får säljas här. Att – däremot – lokala matvaror ses som ett handelshinder. Att klimatet försämras genom import av tjärsand, olja och skiffergas från USA.

Inom EU råder samma hemlighetsmakeri (se ovan). Modernt maktspråk. Men det gäller förstås inte näringslivets lobbyister. De har obegränsad tillgång till information liksom möjlighet att bli hörda. Så det är det fullständigt obegripligt hur MP, regering och Riksdag kan vara positiva till T-TIP-avtalet.

Erik Eriksson,

Debattör,

Miljöpartist i Falun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons