Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

T-TIP i öppen demokratisk ordning?

Annons

Svar till Magnus Nilsson (DT 3/11 2016) angående TTIP (jag skrev också om CETA-avtalet): MN skriver att [EU-]kommissionen och parlamentet har full insyn i förhandlingarna. Jaså? Efter ett inslag på SVT om hur EU-parlamentariker utsattes för samma hemlighetsmakeri i Bryssel som riksdagsmannen i Sverige skrev jag en liknande insändare om det förra fenomenet (för något halvår sedan). Den kom inte in någonstans, vad jag vet. Då helt ointressant för svenska media, tydligen.

Så öppenheten i EU-parlamentet liksom (många gånger) i media är mest nys, medan CETA och T-TIP kommer att påverka hundratals miljoner människors vardag: vi ska inte få veta att matsäkerhet, konsumentskydd och miljö riskerar att sänkas till bottennivå. Att företag kan stämma regeringar om de inte får sälja undermåliga varor i linje med ovanstående. Att genmodifierade, omärkta matvaror från USA får säljas här. Att – däremot – lokala matvaror ses som handelshinder. Att klimatet försämras genom import av tjärsand, olja och skiffergas från USA. Att våra barn kan utsättas för mer kemikalier i leksaker.

MN och de affärsmän och oligarker som anställer sådan bloggare har kanske inte några barn eller barnbarn. Sådana småttingar väger tydligen lätt i jämförelse med den heliga affärshemligheten.

Erik Eriksson

Miljöpartist i Falun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons