Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Systemfel – FK hänvisar till AF

Annons

Svar till insändaren "Jag måste ifrågasätta systemet" Signatur: Fortfarande utförsäkrad. FK, 2017 01 12.

Så länge man är frisk berörs man inte av hur "sjukt" systemet är gällande arbetsoförmögna långtidssjukskrivna som av Försäkringskassan (FK) överförs till Arbetsförmedlingen (AF) för att söka arbete fast hen redan har arbete. Detta beskriver tidigare insändare mycket väl. Vilken riksdagspolitiker skulle acceptera att inte få vara långtidssjukskriven, och att bli överförd till AF för att tvingas söka nytt arbete fastän hen fortfarande är arbetsoförmögen riksdagspolitiker?

FK:s beslut och handlingar går inte att ifrågasätta. Tjänstemanna-ansvaret är borttaget sen Palmes tid och därmed blir tjänstemannen ansvarslös! Den sjuke kan överklaga, men i de flesta fall är det mycket svårt.

Som sjuk måste du vara väl insatt i FK paragrafer och juridik, för FK och dess Prövningsnämnd (FK:s "domstol") har alltid tolkningsföreträde! Om man ändå som sjuk anser sig blivit felaktigt bedömd kan man föra sjukärendet till Förvaltningsdomstol FD, men detta "processforum" är också statligt och gör ingen kompletterande undersökning eller rättar FK:s ev. handläggningsfel. Sannolikheten är stor att den sjuke än en gång får avslag. Viktigt är att alltid ha juridiskt hållbara, starka läkarintyg.

När man blir långtidssjuk orkar man förmodligen inte ifrågasätta det "sjuka" sjukförsäkringssystemet, och blir i stället utförsäkrad hänvisad till anhörig eller försörjningsstöd.

Den privata försäkringsmarknaden har fått ett uppsving, och den allmänna sjukförsäkringen utarmas. Obamacare är på väg ut i USA, och i Sverige verkar vi inte längre har råd med ett allmänt fungerande sjukförsäkringssystem. Det är dags att Försäkringskassan och politiker bestämmer sig för vems intressen de företräder!

Kent och Christina Börjesson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons