Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige + Frankrike = osant

Annons

För en vecka sedan ringde min värdfamilj i Lorraine till mig och talade om att den relativt unge borgmästaren i i byn Clerey-la-Cote, där vi Ludvikabor bodde under vår vistelse i Frankrike, nyligen hade dött efter ett års sjukdom.

Jag har några av mitt livs ljusaste minnen från Clerey och jag kommer säkerligen tillbaka dit för en längre tid. Det är jag säker på.

Borgmästaren i Clerey-la-Cote ville ha en vänort i Ludvikatrakten. Jag har för Säfsengruppen föreslagit Ulriksberg som en lämplig vänort till Clerey. Orterna är ungefär lika stora och har verkligen mycket gemensamt.

Jag fick aldrig något gehör för mitt förslag och det är nog tyvärr typiskt för relationerna mellan Sverige och Frankrike. Förra sommaren besökte jag franska ambassadens handelsavdelning (sektion skog) i Stockholm. Daniel Blanche och Francois Annett visade mig de senaste siffrorna om handeln mellan Frankrike och Sverige och konstaterade kyligt att Sverige har större handel med Polen än med Frankrike, trots att Sverige är med i EU.

Jag vill att Ulriksberg blir vänort med Clerey-la-Cote och att Ludvika blir vänort med den lilla staden Neufchateau, tretton kilometer väster om Clerey. När vi jobbade i skogen i Frankrike var vi inskrivna i Neufchateau Hopitals sjukvårdsområde. På kvällen fick patienterna à-la-carte-middag. Blir jag sjuk någon gång ser jag till att bli inlagd i Neufchateaus sjukhus. Skicka landstinget på kurs till Neufchateau Hopital! Det kan ingå i vänortsutbytet.

BIRGER HANSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons