Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige ett extremt USA-vänligt land

Annons

(Ett andra) svar till Kent Sjögren:

Undertecknad har översatt en artikel som handlar om USA:s interventionspolitik, från Monrodoktrin till i dag. Författaren heter Manfred Berg och tidningen die Zeit publicerade artikeln.

Manfred är historieprofessor vid fria universitetet i Berlin, John F. Kennedy-institutet. Jag har varit i kontakt med honom och han vet att jag har översatt artikeln.

Den är alldeles för lång (5 A4-sidor) för att bli en insändare, men jag har överlämnat en kopia till NLT som Kent Sjögren kan få. Det är viktigt att läsa USA:s historia för att förstå att detta land är det mest imperialistiska landet i världshistorien.

Kent Sjögren och Göran Persson är inte ensamma om sina extremt USA-vänliga åsikter. Sverige är nog trots allt ett av de mest USA-vänliga länderna i Europa. Bara Finland och öststaterna hade färre fredsdemonstrationer, räknat i procent av befolkningen.

Dessutom hade de svenska fredsdemonstranterna en helt annan inriktning än demonstrationerna i de stora EU-länderna. Kopplingen USA-vänlighet och antimarxism är också tydlig, ju mer man är för USA desto mer är man emot Karl Marx.

Skulle man trots allt hamna i Frankrike eller Tyskland vore det onekligen frestande att börja arbeta politiskt igen. Man är ju intresserad av politik.

Det är något man naturligtvis kan glömma här hemma. Något har man ju lärt sig på över trettio år. Jag gick med i VPK 1971.

BIRGER HANSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons