Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk jakt sker under ordnade former

Annons

Torsdagen den 24 oktober landade mina morgontrötta ögon på Lars Gropmans insändare "Krav på en framtida jaktutredning".

Det är ju så man kan bli mörkrädd. Var har den gamla sunda synen på djur och natur blivit av.

Jag är själv jägare som tröttnat på att sitta stilla tigande och låta den här typen av förvirrad propagande passera obemärkt genom svenska medier från jägarhåll. Jag ska spontant kommentera några av punkterna i din insändare. All svensk jakt som bedrivs i dag är utformad och lagstadgad så att viltet inte utsätts för onödigt lidande om man bortser från dåligt pålästa och insatta politikers uppfattning om bly och dess verkan. Det tycks mig som om du och dina likar gärna vill se att all jakt upphör men betänk konsekvenserna för viltet och oss människor.

Om vi släpper ansvaret för viltet genom att sluta jaga, sluta stödutfodra och på andra sätt sluta göra existensvillkoren lättare för viltet behöver åtminstone inte jag speciellt mycket fantasi för att inse vad som nalkas.

Hela viltpopulationen skulle formligen explodera med följd av ökade betesskador för både skogsägare och vanliga "svenssons" för att slutligen haverera om vi inte upprätthåller denna balans. För att inte tala om trafikfaran som en okontrollerad viltstam skulle medföra. Nu har jag inte de exakta siffrorna i huvudet men vi pratar om tiotusentals viltolyckor varje år. Många med personskador och dödsfall som följd. Var dras gränsen då innan man gör något konkret, hundratusen viltolyckas?

Många olika organisationer säger sig vilja värna om djur, säger sig vara djurvänner men tycks i mina öron bara vara känslobaserat prat i en slags "disneyfierad" verklighetsuppfattning.

Vi har i grunden en bra och fungerande jaktlagsstiftning och en tillsyningsmakt som trots knappa resurser gör ett bra jobb. Vi har också cirka 300 000 jägare varav de allra flesta är seriösa.

Jag anser att den svenska jägarkåren är den enda intressegrupp som aktivt tar ansvar för vårt vilt. Jag efterlyser också att fler jägare luftar sina åsikter i offentliga medier och inte bara i jaktlitteraturen där den bara engagerar oss som är intresserade.

En kan inte göra allt men många kan göra mycket.

CONNY LINDGREN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons