Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk hundring nobbades

Annons

Svar till Sigge Dély, 16 augusti.

Det var väldiga brösttoner till ett nej i EMU debatten som Dély tar till. Jag är också företagare men har kommit fram till ett ja av följande skäl.

När kriget tog slut 1945 var Europa till stora delar sönderbombat. Värst var Tyskland som knappast hade en enda stad hel. Här i Skandinavien hade Finland med många förlorade liv stått emot rysk invasion och förlorat stora landområden.

Att växla in finska mark mot svenska kronor innebar att man fick en hel rulle med finska sedlar för några svenska kronor. Norge och Danmark hade varit ockuperat, deras ekonomi var därefter och deras kronor köptes för 70-75 öre styck. Det var bara Sverige som var helt och kunde köra igång för fullt.

Efterfrågan var enorm. Som följd av det hamnade vi under 1950-, 60- talet på 3-4 plats i välfärdsligan men sedan har det gått utför och nu ligger vi på 18-20 :e plats trots vårt stora försprång. Värre blir det väl om vi inte gör något åt det och det är nu euron bör bli räddningen.

Västtyskarna fick ta över Östtyskland efter kommunistiskt vanstyre så varför de har det kämpigt nu är inte eurons fel.

I början av 80-talet devalverade finansminister Kjell Olof Fält vår krona med 16 procent. Där rök flera månaders produktionsvinst för vårt företag, ett flertal av små och medelstora företag gick i konkurs och lusten att investera stannade av på många håll. Det har devalverats flera gånger sedan dess och kronan blir svagare och svagare.

Nere i Karibien försökte jag för några år sedan växla bort en svensk hundring mot deras valuta. Sedeln gick runt bland kassafolket som tittade och garvade och tyckte nog det var ett snyggt papper men växla in den,

no,no. Den inställningen kanske sprider sig.

Till sist alla stora ord om Gustav Vasa. När han väl kommit till makten så sände han upp sitt folk till Dalarna och högg huvudet av några obstinata dalkarlar. Göran Persson är lite humanare med dem som inte tycker som han...

EINE SJÖLUND

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons