Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt med fakta i EMU-debatten

Annons

Varför debatterar ja-sidan aldrig fakta? Man väljer att göra stor sak av ministrars olika uppfattning, man hänvisar alltid till fredsprojektet, man gottar sig i Maud Olofssons försök att informera om EMU-debatten i England och utmålar alternativen till EMU:s tredje steg som om de skulle sakna ekonomiska marginaler.

Motivet till en folkomröstning är ju att folket ska bestämma, alltså spelar det ingen roll om moderater propagerar för ett nej eller om vänsterpartister strider för ett ja. Ministrar ska därför självklart våga visa sin uppfattning.

Det är inte EMU:s tredje steg som är fredsprojektet. Glöm det argumentet.

Vi är med i EU vare sig vi tror på det som ett fredsprojekt eller ser det som något annat. Däremot finns det nationalekonomer som beskriver EMU som ett konfliktprojekt.

Att Hitlers ambitioner med Europa ventileras i den engelska EMU-debatten kan möjligen vara upplysande men har knappast något med vår valrörelse att göra. Att ja-sidan väljer att göra stor affär av en sådan sak kan enbart bero på brist på argument.

Att ett ja till EMU:s tredje steg betyder stora ekonomiska risker som man hoppas kunna lösa med stora buffertfonder innebär ju inte med automatik att ett nej skulle göra det onödigt att vara ekonomisk.

Ja-sidan försöker få det att låta som om ett nej är förknippat med ansvarslöshet. Om vi väljer att vänta och se, det vill säga röstar nej, så har vi ju samma press på oss som i dag att hela tiden klara inträdeskraven.

Nu ägnar vi på nej-sidan oss inte åt så fula knep utan vi konstaterar bara att en buffertfond som ger samma skydd som en egen rörlig valuta måste vara mångdubbelt större än de förhatliga löntagarfonderna någonsin hade kunnat bli, om skyddet ska ha en varaktighet på mer än 10 år.

Och på så kort tid hinner vi inte ens betala av omställningskostnaderna.

JAN LINDHOLM, MILJÖPARTIST

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons