Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt lära gammal Lund sitta

Annons

1991 var Sveriges nuvarande EU-minister Gunnar Lund i egenskap av statssekreterare med och låste kronan till EU:s gemensamma valuta som då hette ecü. Det visade sig ganska omgående att det var ett dåligt beslut.

Kronan behövde mer svängrum än vad ecün medgav, och under sex dagar i november 1992 tömdes valutareserven på 158 miljarder kronor. Detta var startskottet på en mycket djup finansiell kris. Detta visar på behovet av en flytande växelkurs. Detta är en viktig stötdämpare för att förhindra ökande arbetslöshet och försämrad välfärd. I efterhand har Gunnar Lund konstaterat att det var "korkat att knyta till ecün".

Denna kris hade aldrig uppstått om vi haft en flytande växelkurs. Gunnar Lund verkar dock ha uppenbara problem att se likheten mellan den fasta kronkursen i början av 90-talet och euron, trots att det är samma sak.

Istället för att lära av sina misstag vill herr Lund än en gång gå på lina utan skyddsnät och låsa vår valuta. Är det inte dags att lära av historien och bevara vår flytande växelkurs?

LARS HANDEGARD, UNG VÄNSTER, LUDVIKA

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons